Mânăstirea Sf. Ilie a fost un loc de rugăciune în ultimii 1.400 de ani, scrie AP.
„Buldozerele, echipamentele grele, picamerele, materialele explozibile au transformat mânăstirea într-o ruină. Au distrus-o complet”, a declarat analistul imaginilor din satelit Stephen Wood, șeful companiei Allsource Analysis, care a supravegheat din cer distrugerea acestui sit important, între august și septembrie 2014.
Irak, Irbil. Preotul catolic rev. Paul Thabit Habib a privit cu neîncredere imaginile cu mânăstirea creștină, dinainte și după producerea dezastrului.
„Istoria noastră creștină în Mosul a fost distrusă”, a spus Habib în limba arabă. „Considerăm că este o tentativă de a ne expulza din Irak, de a ne elimina de pe acest pământ”.
Mânăstirea creștină se alătură listei de peste o sută de situri religioase distruse de gruparea teroristă ISIS.
Lăcașul de cult Sf. Ilie a fost construit în anul 504, iar în 1743, peste 150 de călugări, care au refuzat să se convertească la islam, au fost masacrați de un general din Persia.
În 2003, mânăstirea a fost victima unui nou incident: turela unui tanc – care fusese atacat cu obuze – a explodat și a ajuns într-un zid al lăcașului. Trupele irakiene au intervenit pentru a curăța locul, moment în care conducerea a fost preluată de trupele americane, care au desenat cu vopsea simbolul „Screaming Eagle” (al Diviziei Airborne 101st) pe unul din zidurile mânăstirii. Un preot militar american a sesizat distrugerea și a decis să ia măsuri, pentru a salva lăcașul de la pieire.
Preotul catolic Jeffrey Whorton, care a săvârșit multe slujbe în altarul mânăstirii distruse de ISIS, s-a arătat îndurerat de pierderea istorică. „Nu știu de ce ne purtăm așa unii cu ceilalți. Profetul Ilie plânge”.